Danuta Niklewiczs: Ferniseringen ”Kontraster”

Oprettet d.

Danuta Niklewiczs: Ferniseringen ”Kontraster”
Danuta Niklewiczs: Ferniseringen ”Kontraster”
Danuta Niklewiczs: Ferniseringen ”Kontraster”
Danuta Niklewiczs: Ferniseringen ”Kontraster”
Danuta Niklewiczs: Ferniseringen ”Kontraster”
Danuta Niklewiczs: Ferniseringen ”Kontraster”
Danuta Niklewiczs: Ferniseringen ”Kontraster”
Åbningen af maleriudstillingen, Vernissage ”Kontraster”, af Danuta Niklewicz fandt sted den 22. april på Concept Art Gallery i Warszawa.

De olieabstraktioner, der er præsenteret på udstillingen, blev udført i perioden 2014-2017, og deres karakteristiske træk er variation og alle former for kontraster: Farver, former og teksturer, der er forbundet med denne maleteknik. I de præsenterede billeder, er det farveskemaet, der sammen med de dristige kombinationer, giver indtryk af vibration og bevægelse af former; Disse funktioner spiller en afgørende rolle i opbygningen af maleriets overflade.

En yderligere kontrast sker ved at kombinere de små akvareller, som er malet med våd i våd-teknik, med de store abstrakte fedtblyanter. I serien Life triptych Lost, Expectation and Penetration, ses det, at form og farver i malerier er helt sammenhængende, og således udgør maleriets koncept.
 
Hvert maleri er et udtryk for de enkelte følelser, der udgør en personlig vision af kunstneren, men det efterlader publikum en mulighed, for at fortolke dem, efter deres egne følelser og indtryk.
 
Denne udstilling var en stor succes, og næste år vil dette sæt af værker sammen med Kontrasty udstillingen blive præsenteret på Museum of Art i Częstochowa.

Som en fortsættelse af Danuta udstillingen, og som en påmindelse om dens snarlige gentagelse i Museum of Art i Częstochowa (2018), bringer vi her Beata Rayzachers spændende og indsigtsfulde interview med Danuta Niklewicz, som Danuta venligst har delt med os til offentliggørelse:

 
BR: Fr. Danuta, i interviews, er du glad for at understrege, at det aldrig er for sent at begynde at realisere ens passion og drømme. Hvordan var det i dit tilfælde? Du har arbejdet professionelt som designer for Krosno Glas fabrikken. Har kontakten med de kunstneriske glas ført dig til maleriet?
 
DN: Præcis. Det var en masse projekter, designs, skitser, som jeg beskæftiger mig med, men ikke kun spændende og professionelt, arbejdet som jeg udførte for Krosno Glas fabrikken, gjorde at jeg også kunne hellige mig maleriet. Det er kun et par år siden, at mit private og professionelle liv udformede sig således, at jeg absolut og helt kunne hellige mig maleriet. Mine børn er blevet voksne og har ikke brug for så meget pleje som før, og min arbejdsdag var begrænset til et minimum.
 
Derfor vil jeg understrege i mit eget eksempel, at det aldrig er for sent at realisere sine drømme og sin passion. Nogle gange koster det en masse ofre, livsstilsændringer, men den glæde man får, ved at skabe og senere dele med andre, og også andre der har anden kreativitet, er en vidunderlig kunstnerisk begivenhed og en uforglemmelig oplevelse.
 
BR: Hvilken teknik foretrækker du, og hvorfor maleriet?
 
DN: Jeg begyndte at male i såkaldt akvarel, en våd teknik, der består i at arbejde med farvede pletter, der er stænket på fugtigt bomuldspapir. På denne måde bliver mine flygtige og sarte landskabs indtryk skabt, hvor beskueren opfatter hans eller hendes egne visioner og æstetiske oplevelser. Dybest set, er denne type akvarel en meget finurlig teknik og tager ikke hensyn til ændringer. Senest har jeg så malet en masse oliemalerier, blomsterdekorationer, landskaber og abstraktioner i større størrelser.
 
BR: Hvordan har du mærket fremskridt som kunstner fra begyndelsen af dit arbejde til i dag? Har du fortrudt noget?
 
DN: Som jeg lige har nævnt, startede jeg med at male akvareller. For et par år siden blev min akvarel miniature "Tornado" bemærket og kvalificerede sig til den post-internationale udstilling i den internationale Biennale for Miniature. Denne episode opmuntrede mig til at udvikle mig yderligere i min flygtige, æteriske måde at arbejde med akvarel-teknikken. Jeg fortryder ikke min tidligere malestil, men ligesom enhver anden maler, eksperimenterer jeg i mit arbejde og prøver at udvikle mig i nye retninger.
 
Jeg tilhører en malerskole fra professor Jack Bukowski, og det er mit lange samarbejde med skolen, der tillod mig at lave mit eget studie for oliemalerier og udvikle en individuel malestil.
 
BR: Hvordan vil du karakterisere dit arbejde - hvad inspirerer dig?
 
DN: For mig er inspirationen mit interiør, hvad jeg kan lide i verden omkring mig, og hvad jeg gerne vil formidle visuelt til mit fremtidige publikum. Først bliver ideerne skabt, og senere realiseres de på lærredet.
 
Moderne maleri, især det abstrakte, er budskabet i personlighed, æstetik og den tankegang, der forbinder seere med skaberen. Maleren overfører sine følelser, visioner og følelser til lærredet. Derfor er der glade og triste billeder, kolde og dystre og mere eller mindre udtryksfulde billeder. Det væsentlige er, at maleriet indfanger stemningen og karakteren af maleren, hans sfære og opfattelsen af hans omgivende virkelighed.
 
Jeg kan lide at lave cyklusser. For eksempel i akvareller har jeg malet en cyklus med titlen "Chopin Impressions". Blandt oliemalerier, har jeg serien "Impreza" og "Blomster- kompositioner". Til gengæld omfatter serien "Life", malerier med titlen "Praying, Lost, Waiting, or Carousel of Memories".
 
I min samling, har jeg også store abstrakte malerier malet under indflydelse af værker af Tadeusz Kantor eller Witkacy.
 
BR: Fr. Danuta, kan nogen af os i dag realisere vort kreative kald? F.eks tror jeg, at der er kvinder, der "maler i hjertet", men er de i virkeligheden bange for at male noget og afsløre det i den virkelige verden. Hvor skal de begynde?
 
DN: Jeg er helt enig i dette. Der er folk, der har kunstneriske færdigheder, men er bange for at begynde at skabe. Sommetider har de ikke tid på grund af andre prioriteter i livet, på grund af familiemæssige forpligtelser, professionelt arbejde.
 
Jeg er et eksempel på en person, der resolut har overvurderet det tidligere liv i en senere alder. For en halv snes år siden helligede jeg mig kunst, der absorberer mig fuldstændigt. I dette tilfælde er det ikke bare processen med at skabe et billede i sig selv, men også en hel række yderligere, undertiden prosaiske spørgsmål i forbindelse med maling, såsom køb af maling eller andre maleri materialer, indramning af malede billeder, organiseringen af egne udstillinger, der viser de skabte værker eller deltagelse i ferniseringer af mine kolleger.
 
BR: Hvad er din proces med at skabe et billede? Har du specielle forberedelser?
 
DN: Processen med at skabe et billede begynder i hovedet, som den vigtigste del er selve ideen, noget, der er født i mig, det såkaldte kreative inspiration, der undertiden kommer op på forskellige steder og situationer.
 
For eksempel bliver jeg inspireret af smukke geometriske mønstre på en eller andens frakke, mens jeg kører i sporvogn. Jeg har altid en notesbog, hvor jeg skriver mine ideer ned og laver eventuelle skitser. Ideen er den vigtigste, men man er stadig nødt til at følge den i de planlagte skridt - definere den teknik, der giver en foreløbig formular, så tænk på farve, billedestørrelse og vejen for dens gennemførelse. Nogle gange kræver det en masse skitser, tanker, og ændringer i det oprindelige koncept.
 
Picasso erklærede i et af sine interviews, at maleren aldrig er sikker på, om han er helt færdig med billedet, eller om et eller andet skal ændres til noget andet, og i praktisk kan jeg male og ændre billedet i det uendelige.
 
BR: Hvilke planer og kunstneriske udfordringer venter dig i den nærmeste fremtid?
 
DN: Lige nu er jeg fuldt optaget i Warszawa, med Krakowskie Przedmieście 16/18, Concept Art Gallery, hvor mine abstrakte malerier med titlen "Kontraster" er udstillet. Jeg præsenterer omkring tredive af mine oliemalerier. Derudover maler jeg i øjeblikket serien "Invasion". Jeg har også møder og samtaler med forskellige gallerier og museer, så jeg kan fortsætte med at udstille mine værker i fremtiden og jeg deltager i de tematiske gruppeudstillinger samt i diverse malerkonkurrencer. Der er nok at se til.