Dit øjeblik

Engang imellem må vi godt gøre lidt ekstra for os selv. Give os selv gaven, der gør at vi føler livet og understreger, at vores daglige indsats bliver belønnet. Gaven kan bestå af mange forskellige ting eller oplevelser og afspejler ofte, vores umiddelbare behov eller drømme.

Adam Sobota er en af vores drømmeskabere, eller i hvert fald en af de kunstnere, der gør at vi kan komme tættere på livet og få vores drømme opfyldt. Fra hans vidunderlige og udtryksfulde vægrelieffer til hans unikke tesæt, gives vi muligheden for, at omgive os med skønhed og spænding, eller et øjeblik at træde ud af dagligdagens trivialiteter og ind i et højere luftlag.

I hans unikke vægrelief ”Three Women”, der er solgt og hænger i privat samling, finder vi let alle de symboler, farver, teknikker og former, der gør kunsten nærværende og transporterer stærke og positive følelser til vores sind og sjæl: Farver, der varmer; Former, der giver indtryk; Teknikker, der virkeliggør og nærmest får faste materialer til at blive kød og blod. Det er hér kunsten har en af sine vigtigste funktioner i dag: At give os noget ekstra i livet, der gør at vi mærker det anderledes og ser, at der er mere i livet, end hvad hverdagen og alt den støj, som alle samfund skaber, bringer med sig. Et øjebliks flugt fra bits og dots og ind i noget helt nærværende og smukt.

Men vi skal naturligvis turde at træde et skridt tilbage for at kunne mærke glæden og forstå lykke ved kunsten: Turde at lægge alt støjen væk og for et øjeblik erstatte sociale medier, arbejde, madpakker og bedstefars fødselsdag, med noget urgammelt, som de følelser kunsten kan give os. Det meste af støjen kom efter år 2000. Kunsten har været her mange tusinder af år, ligesom de følelser den vækker. De skal blot findes, tages frem og bruges.

Adam elsker at kombinere de stramme moderne linjer, med den grove natur. En slags supermodernisme iblandet ru overflader og varm dybde. Alle disse elementer findes i hans kunst og derfor også i hans unikke tesæt, der måske mere er kunsthåndværk end museumskunst, men alle er unikke og afspejler de samme materialer, teknikker, dybde, tanker og følelser, som hans skønne relieffer og andre kunstværker. En slags kunstnerisk gengivelse i noget håndgribeligt og dagligdags, der bringer kunsten tæt på os.

Luk øjnene og se billederne når du giver dig selv dit unikke øjebliks ro og glæde, som du får når du mærker den varme te på dine læber, dufter til de aromatiske teblade og kigger beundrende på den tesættets bakke udført i bedst kunsthåndværk. Måske spiller din ynglingsmusik i baggrunden og for en stund kan du ånde, smile og mærke livets varme favntag fortrylle dig, og i dit øjeblik genspilles sjove øjeblikke og kærlige stunder. Det er i disse stunder nye kræfter kommer til i sjælen og i de øjeblikke, at vi igen begynder at se klart og nye idéer og ny inspiration formes i vores sind.

Åben blot øjnene og tag et kig på Adam’s tesæt. Måske er det et af dem der skal til, for at du får dit unikke øjeblik. Måske er det noget andet der trækker i dig. Husk blot at find dit unikke øjeblik, så du igen finder energi og styrke til at mærke livet.